Hva er dressur?

Hensikten og de generelle prinsippene for dressur er å utvikle hesten til en tilfreds atlet gjennom harmonisk skolering. Smidighet, styrke og balanse er viktige elementer. Resultatet skal være en rolig, smidig, løsgjort og bevegelig hest, som også er tillitsfull, oppmerksom og villig. Hesten skal utføre øvelsene i perfekt harmoni med sin rytter, som uten synlig anstrengelse skal bruke små og umerkelige hjelpere. Hesten skal gi inntrykk av at den utfører øvelsene av seg selv. Tillitsfull og oppmerksom skal den undergi seg rytterens kontroll, og forbli absolutt rett på rette spor og bøyd i forhold til linjen på bøyde spor.

Slik ridning vil vise seg i rene, frie og spenstige gangarter og taktfasthet, letthet og frihet i utførelsen av øvelsene. En livlig bydning gir letthet i forparten og engasjement av bakparten. Hesten skal akseptere bittet, med ettergift gjennom hele kroppen og uten spenning eller motstand.

Konkurransen

Klassene i dressur går fra Lett C og opp til den vanskeligste klassen som er Grand Prix. I de laveste klassene er programmene som man rir utformet slik at det er de grunnleggende ferdighetene som skal vises. Det er de tre gangartene skritt, trav og galopp og overgangen mellom disse som skal beherskes. Når klassene blir vanskeligere, legger dressurprogrammene inn mere krevende øvelser som vendinger på frem- og bakpart, sidebevegelser, kontragalopp, changementer, piruetter, piaff og passage. Hvordan øvelsene kombineres øker også vanskelighetsgraden oppover i klassene.

Et dressurprogram består av mange øvelser og sekvenser som blir bedømt individuelt. I tillegg bedømmes hestens gangarter, fremadbydning og lydighet, samt  rytterens sits og ferdigheter.

Dommerne i en dressurkonkurranse gir poeng på en skala fra 0 til 10, der 0 poeng ikke er fullført, 10 er utmerket og 5 er godkjent. Den ekvipasjen som har oppnådd høyest poengsum vinner klassen.

Arenaen vår på Sørum Fritidsgård

Skedsmo Rideklubb sin hovedarena er på Sørum Fritidsgård i Lillestrøm. Her har vi en stor utendørs ridebane hvor det arrangeres stevner og treninger i regi av klubben. I tillegg har vi en utendørs oppvarmingsbane, samt tilgang på ridehus.

Klubbtreninger med Marit Hemmingby Nielsen

Hver mandag arrangeres det i regi av Skedsmo Rideklubb, treninger for Marit Hemmingby Nielsen på Sørum Fritidsgård. Marit underviser på alle nivå. Passer også for deg som satser på andre grener enn dressur - eller bare vil lære grunnleggende ridning/bakkearbeid bedre. Marit er en rutinert og veldig engasjerende trener.

Litt om Marit Hemmingby Nielsen:

Marit Hemmingby Nielsen har 30 års erfaring som trener innenfor både sprang og dressur. Hennes allsidige erfaring på internasjonalt nivå er hennes store styrke, og hun jobber mye med hestens og rytterens grunnleggende ferdigheter og fysikk.
Marit har vært en del av trenertemaet til Geir Gulliksen og har gjennom årenes løp tatt utallige ponniekvipasjer til både Nordisk Mesterskap og EM.
Marit har selv ridd dressur på Grand Prix nivå.

Ledige plasser - fast eller drop in - ta kontakt med monica@sked.no

Pris 250,- for «tomannstime» 40 min og 300,- for «enetime» 30 min.