Foto: Helena StøvneHva er sprang?

En sprangkonkurranse er en utfordring der hest og rytter (ekvipasjen) i samarbeid settes på prøve under varierende forhold, på en bane med forskjellige typer hinder. Gjennom konkurransen skal hesten vise sin kapasitet, energi, forsiktighet, mot og lydighet. Rytterens hovedoppgave er å få frem det beste i hesten og i seg selv som rytter.

Det konkurreres i Norge i klasser med hinderhøyde fra 50 cm til 160 cm, som er Grand Prix nivå. I de fleste sprangkonkurranser er både ridefeil og tiden tellende for resultatet. Ridefeil kan være vegringer, nedslag av hinder, feilridninger eller overskridelse av tid. Vinneren av en konkurranse er den ekvipasjen som gjennomfører rittet med færrest mulig feilpoeng og/eller rasketst mulig tid, avhengig av bedømmelsesmetoden. Det er egne klasser for hester og ponnier i Norge.

Hvordan bedømmes feil?

Ved riv av hinder eller tramp i vanngraven pådrar ekvipasjen seg 4 feilpoeng.
Hvis hesten stopper foran hinderet og ikke vil hoppe, også kalt vegring, pådrar ekvipasjen seg 4 feilpoeng.
Ved to vegringer blir ekvipasjen eliminert. (Bortsett fra enkelte unntak i noen mesterskap der det er helt spesielle regler i den innledende runden)
Det er en makstid på gjennomføringen av banen. Overskridelse av denne i grunnomgangen medfører 1 feilpoeng per påbegynt fjerde sekund. I omhopping får man 1 feilpoeng per påbegynt sekund ved overskridelse av makstiden.
Ved fall/styrt av hest og/eller rytter blir ekvipasjen eliminert.
Rir rytteren feil bane blir ekvipasjen eliminert.

Arenaen vår på Sørum Fritidsgård

Skedsmo Rideklubb sin hovedarena er på Sørum Fritidsgård i Lillestrøm. Her har vi en stor utendørs ridebane hvor det arrangeres stevner og treninger i regi av klubben. I tillegg har vi en utendørs oppvarmingsbane, samt tilgang på ridehus.

Klubbtreninger med Thomas Mattsson

Thomas underviser på alle nivå. Treningene vil bli satt sammen i grupper etter nivå/hest/ponni. Treningene blir annonsert på FB og gruppeoppsettet gjøres tilgjengelig så snart man har fått inn påmeldingene.

Treningene er lagt opp slik at man skal være med 2 dager. Første dag er stort sett mye bakkearbeid og forberedende for dag 2 hvor man gjerne har litt mer banehopping. Tomas ønsker at så mange som mulig ser på hverandre da det er mye læring i dette.

Treningen vil være på hovedarenaen på Sørum Fritidsgård og i ridehuset om vinteren.

Pris pr. deltager er kr. 1000,- (betales ved fremmøte) + 100,- i baneleie for ekvipasjer som ikke rir for Skedsmo Rideklubb

Litt om Thomas Mattsson:

Thomas Mattsson konkurrerer selv på 1.40m - 1.50m nivå og har utdannet mange unghester opp til dette nivået. Thomas er forøvrig rideskolesjef i Sunne Ryttarforening siden, men han har tidigere bl.a jobbet hos Vallentuna ridhus, på ATG:s hesteklinikk Södertörn, Thomas har treninger både i Sverige og Norge.

Thomas har vært månedlig sprangtrener/bakkearbeidstrener hos blant annet Kari Heistad på Solheim/Steinkjer Rideklubb gjennom 8 år.  I fjor hadde Steinkjer Rideklubb blant annet sølv i lag-NM ponni kat 2 og har hatt rytter med på laget i Nordisk mesterskap for Children som tok bronse og individuell sølv i NM for ponni.

Vi er så heldige at Thomas nå har månedlig treninger på Sørum Fritidsgård i regi av Skedsmo Rideklubb.

Kontaktperson for treningene er Isabella Olsen